Lépjen be a TV-zés világába!
2019. február 17. vasárnap 19:27

Elhunyt a második nagy Disney

2009-12-17 16:57

Megosztás

Szerdán reggel, elhunyt a 79 éves Roy E. Disney, aki több mint fél évszázadon át vezető szerepet játszott a nagybátyja, Walt Disney által alapított filmstúdió működésében.

Roy E. Disney 1930-ban született Los Angelesben. Nagybátyja és apja hét évvel korábban alapította meg a filmstúdiót. Walt Disney az alkotómunkát irányította, míg testvére a pénzügyeket intézte. Roy E. Disney az 1950-es években kezdett el szerkesztőként, forgatókönyvíróként és producerként dolgozni a családi vállalkozásban. Filmes pályafutása során két munkáját is Oscarra jelölték: az 1959-es Mysteries of the Deep című rövidfilmjét, és 2003-ban a Destino című rövid animációt.
Roy Disney nagybátyja halála után került előtérbe a Walt Disney Stúdiónál. Ő élesztette újjá a szinte teljesen felszámolt animációs részleget. A kilencvenes években pedig már olyan produkciók kerültek ki a keze alól, mint a Kis hableány, a Szépség és a Szörnyeteg, az Aladdin, Az oroszlánkirály, vagy a Fantasia 2000. "Nemcsak megőrizte a stúdió korábbi értékeit, hanem sikeresen továbbépítette azt a csodálatos animációs örökséget, amelynek alapjait apja és nagybátyja rakta le".
Egy kaliforniai kórházban hunyt el, egy éve küzdött a gyomorrákkal. A filmstúdiónál ma kollektív gyásznapot tartanak a tiszteletére. Kollégái mellett felesége, négy gyermeke és tizenhat unokája gyászolja.