Lépjen be a TV-zés világába!
2019. május 23. csütörtök 18:51

A filmvásznon is többször bizonyította tehetségét a friss Kossuth-díjas Kovács Kati

2014-03-14 15:00

Megosztás

Néhány év leforgása alatt több mint tíz filmben szerepelt Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnője, legtöbbjükben főszereplőként. Jancsó, Miklóssal, Mészáros Mártával és Bacsó Péterrel forgatott, a legnagyobb színészekkel játszott együtt.

Kovács Kati átütő sikerét 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg, a versenyre nem is ő, hanem édesanyja adta be a jelentkezést. Kovács Kati megnyerte a tehetségkutatót, amely akkoriban egy országot ültetett a televíziókészülékek elé.

 
A Táncdalfesztivál történetének első győzetese (fotó: blikk.hu)
A Táncdalfesztivál történetének első győzetese (fotó: blikk.hu)

Ő lett az Év hangja és ez egy csapásra országos népszerűséget hozott neki. Ezt fejelte meg 1966-ban, hogy ő lett a Táncdalfesztivál történetének első győztese. A Nem leszek a játékszered című dal négy díjat is elhozott a fesztiválról, noha stílusában inkább a kemény rockhoz, mintsem az akkori hivatalos kultúrpolitika által támogatott hagyományos tánczenéhez hasonlított.
A Táncdalfesztivál után figyelt fel rá a filmes szakma. Első szerepét Kardos Ferenc Ünnepnapok című alkotásában játszotta, Koncz Gábor partnereként. Néhány év leforgása alatt a legnagyobb rendezőkkel dolgozott, több mint tíz filmben szerepelt, a legtöbbjükben főszereplőként.


 
Bacsó Péter 1968-as, Fejlövéscímű filmjében (fotó: retronom.hu)
Bacsó Péter Fejlövés című filmjében 1968-ban (fotó: retronom.hu)


1968-ban a Filmszemlén, a Mészáros Márta rendezte Eltávozott nap és a Bacsó Péter rendezte Fejlövés című filmekben nyújtott alakításáért elnyerte az Év legjobb női alakítása díját. Komoly, drámai szerepeket kapott. Az Eltávozott nap főhőseként egy állami gondozott lányt alakít, aki meg akarja találni az édesanyját. Mészáros Márta filmjében az Illés együttes is közreműködött.
Jancsó Miklós hívta a Fényes szelekbe (fotó: retronom.hu)
Jancsó Miklós hívta a Fényes szelekbe (fotó: retronom.hu)


Ugyanebben az évben, vagyis 1968-ban Jancsó Miklós Fényes szelek című remekművében tűnik fel, az akkor friss, fiatal színészgeneráció legkiválóbbjai, mások mellett Drahota Andrea, Kozák András, Balázsovits Lajos, Madaras József és Bálint András partnereként. Kovács Kati olyan színészekkel játszhatott együtt, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Kállai Ferenc, Agárdi Gábor, Horváth Teri.


 
Agárdi Gábor partnereként az Eltávozott nap című filmben (fotó: mozi.hir24.hu)
Agárdi Gábor partnereként az Eltávozott nap című filmben (fotó: mozi.hir24.hu)

A 70-es évek elején szinkronszínészként is kipróbálhatja magát, az Elza kölykei című filmben. 1974-ben az Örökzöld fehérben-feketében című tévéfilmben is prózai-zenei szerepet kap: egy riporternőt alakít, aki énekel is. 1977-ben ismét Mészáros Márta hívja, hogy szerepeljen az Ők ketten című filmjében.

Miközben az idén 70 éves művész énekesnői pályafutása is hozta a sikereket, a filmhez sem lett hűtlen, a 70-es és a 80-as években összesen öt filmben szerepelt, számos gyermekrajzfilm - Dot és kenguru, Hugó, a víziló, Álmodik az állatkert  - betétdalát énekelte el. (lsd: videó 40.mp -től) 

Az 1990-es években kivételes előadói képességét, színes egyéniségét olyan színházi darabokban kamatoztatta, mint az István, a király vagy a Mechanikus narancs.
Legutóbb 2000-ben a Rosszfiúk és 2003-ban a Boldog születésnapot! című filmekben láthattuk a vásznon, de közben feltűnt kabaréjelenetekben, a tévé számos szórakoztató műsorában, legutóbb pedig az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatóversenye, A Dal zsűrijét erősítette.


 
Legutóbb zsűritag volt A Dal csapatában (fotó: hir24.hu)
Legutóbb zsűritag volt A Dal csapatában (fotó: hir24.hu)