Lépjen be a TV-zés világába!
2018. szeptember 19. szerda 11:05

Amerikai Horror Story: ezt kell tudni a legőrültebb sorozatról

2014-11-08 10:30

Megosztás

Az American Horror Story az Államokban már 4. évadát tapossa, és nimbusza egyre emelkedik. Itthon a sorozatot egy évadnyi csúszásban vetítik, de nem árt felkészülnünk az állítólag minden eddiginél ütősebb új szezon finomságaira. Ennek apropóján összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a szériáról.

Az Amerikai Horror Story-ról első körben fontos megjegyezni, hogy bár mostanra hét különböző szerzővel is büszkélkedhet, mégis a show szellemi atyjaiként ugyanazt a szerzőpárost, a máig bemutatott több mint 50 rész mindegyikénél közreműködő Brad Falchuk – Ryan Murphy duót könyveljük el. A korábban a Glee - Sztárok leszünk! című sorozaton együtt dolgozó író/rendező/producer Falchuk és Murphy, az utóbbi elmondása szerint már évek óta dédelgették egy, az akkori munkájuktól homlokegyenest eltérő projekt ötletét. Miután ráébredtek, hogy a horror műfaja mindkettejükhöz igen közel áll, egyértelművé vált, hogy ezzel szándékoznak majd foglalkozni. A fő célkitűzésük az volt az AHS-sel, hogy egyfajta rendhagyó, szokatlan megközelítéssel nyúljanak a zsánerhez, egyúttal szem előtt tartva annak legnemesebb hagyományait is. Végeredményben elkönyvelhető, hogy ez sikerült is nekik, hiszen az American Horror Story ugyan jóllehet, hogy sokszor egy inkább a klasszikus, meseszerű horrortörténetekkel és klisékkel operáló szériának tűnik, azonban a tálalásának, a fordulatoknak és legfőképpen a kidolgozott, változatos és ötletes karaktereknek hála, messze nem hétköznapi sorozat.
 
Ryan Murphy (balra) és Brad Falchuk (jobbra)
Ryan Murphy (balra) és Brad Falchuk (jobbra)
 
A divatos definícióval „antológia szériának” emlegetett műsor sajátossága és sármja is abban rejlik, hogy a mai sorozattrendekkel ellentétben minden egyes szezon egy összefüggő, önálló történettel bír. Ennél fogva nem kell ismernünk példának okáért sem a második, sem a harmadik évadhoz sem a korábbiakat, hiszen azok úgy alkotnak egy-egy komplett egészet, ahogyan azt a maguk tizenkét, avagy tizenhárom epizódján keresztül elmesélték. Ezzel a valahol némiképp oldschool attitűddel párosul még az a hosszú távon igencsak mókás ismertetőjegye az AHS-nek, hogy az alkotóknak van egy csaknem fix, szezonról-szezonra visszatérő színészgárdájuk, akik közül a „keménymagot” képező 6-7 művész csaknem minden sztoriban feltűnik. Ez és ennek az a további trükkje, hogy a színészek hol kisebb – hol nagyobb fajsúlyú szerepeket játszanak, a szériát folyamatosan követő nézők számára egyfajta külön pikantériát, afféle megmosolyognivaló bájt kölcsönöz. Hovatovább ennek hatására még az IMDb sem tudja, hogy összesítve milyen karakternévvel jegyezze fel őket…
 
1. évad: Gyilkos ház (Murder House, 2011-12)
 
 
A premierévad a Gyilkos ház címet kapta, amely első ránézésre egy hagyományos elhagyatott házas kísértethistóriának tűnik, de a valóságban jóval több annál. A 2011-ben játszódó részek fókuszában a hitetlenség és a házastársi hűtlenség témái állnak, miután az AHS minden története rendelkezik egy-egy saját, központi topikkal. A cselekmény eseményei a Harmon család és egy felújított kúria körül forognak: a tanár Ben (Dylan McDermott), neje Vivien (Connie Britton), és a lányuk Violet (Taissa Farmiga) a három központi figura, akik Bostonból költöznek Los Angeles-be, méghozzá abba a gyanús, kertvárosi vityillóba. A sejtelmes épület előző tulajdonosáról kiderül, hogy meggyilkolták, avagy minimum öngyilkos lett (kétséges, hogy melyik: mi nem áruljuk el), illetve azóta is többen eltűntek a házban és/vagy annak környékén. Különös szomszédok is akadnak, például Constance Langdon (a csodálatos Jessica Lange) és lánya, a down-szindrómás Addie (Jamie Brewer), akik gyakorta meglátogatják az új lakókat, sőt, hívás nélkül is bemennek a házba, ha kell, ha nem. Fontos szereplők még a titokzatos Tate (Evan Peters), Constance fia és Hayden (Kate Mara), Ben korábbi diákja, akivel annak idején megcsalta feleségét. Szegény Violet ráadásul épp nemrég vetélt el és ezáltal depresszióban is szenved. Házasságuk tehát romokban hever és akkor még ott van a ház is a maga negatív energiáival és különös karaktereivel… Apróbb szerepekben feltűnik még a szezon során Zachary Quinto, Frances Conroy, Denis O’Hare és Lily Rabe is.
 
2. évad: Zártosztály (Asylum, 2012-13)
 
 
A második szezon a magyar keresztségben a Zártosztály címre hallgat és középpontjában az egy ilyenre jellemző totális őrület áll. A történet 1964-ben játszódik és egy elmegyógyintézet lakóit, orvosait, illetve a korhűség és a teljesség kedvéért, az intézmény apácáinak történetét mutatja be. A koncepció szerint a Briarcliff Elmegyógyintézetet Monsignor Timothy Howard (Joseph Fiennes) alapította, és habár valamilyen szinten mindenkoron beleszól az intézmény vezetésébe, a valóságban azt mégis a zsarnoki Jude nővér (Jessica Lange) irányítja, lojális és engedelmes beosztottjával, Mary Eunice nővérrel (Lily Rabe) az oldalán. Az intézetben két orvos kezeli a betegeket, a pszichiáter Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) és a szadista hajlamú, őrült tudós Dr. Arthur Arden (a nagyszerű James Cromwell). A betegek között azonban akadnak igazságtalanul elítéltek is és gyakorlatilag mi nézők is rajtuk keresztül vesszük fel a Briarcliff mindennapjainak a fonalát. A két legprominensebb a leszbikus újságírónő Lana Winters (Sarah Paulson), valamint a sorozatgyilkossággal vádolt Kit Walker (Evan Peters). Kettejük, továbbá a családja kivégzésével vádolt Gracenek (Lizzie Brocheré) az épelméjűségük megőrzéséért és a túlélésért vívott küzdelméről szól az Amerikai Horror Story 4. évada... Egyéb szerepekben láthatjuk még az ugyancsak visszatérő Dylan McDermott és Frances Conroy mellett Chloe Sevignyt és a Maroon 5 énekesét, Adam Levine-t is.
 
3. évad: Boszorkányok (Coven, 2013-14)
 
 
A harmadik szezon címéhez hűen a boszorkányokról, továbbá az elnyomásról szól, méghozzá úgy, hogy a jelenbe helyezi mind a két faktort. Az elnyomás-elem két történelmi forrásra támaszkodva fejti ki hatását: az egyik maguknak a boszorkányoknak a múltbéli üldözése, a másik pedig az etnikumok, nevezetesen a feketék sanyargatottsága. A sztori szerint a salemi boszorkány-tárgyalások és -égetések óta az azokat túlélők leszármazottai ma is köztünk élnek, és titkos szervezetekbe tömörülve igyekeznek fennmaradni mégpedig úgy, hogy a boszorkányonként eltérő képességeiket csupán hébe-hóba használják. Egy ilyen, fiatal reménységeket segítő New Orleans-i „nevelőintézetbe” keveredik Zoe Benson (Taissa Farmiga), amit Cordelia Foxx (Sarah Paulson), a regnáló Legfőbb lánya irányít. Hogy ki is az a Legfőbb? Belőle mindig csakis egy lehet, tudniillik ő az éppen aktuális No. 1. boszorkány, akinek ereje és jártassága a létező legtöbb trükk kivitelezésére alkalmassá teszi őt. A gyülekezet, amelybe Zoe csöppen, bár kis létszámú, de annál színesebb egyéniségekből áll és ahogy halad előre a cselekmény, úgy válik mind változatosabbá a környéken felbukkanó karakterek listája. A korábbi évadokból visszatérő színészek között van még ezúttal is Evan Peters, Lily Rabe és Frances Conroy, illetve Jamie Brewer és Denis O’Hare is. Ráadásul a show egyik új sztárja innentől kezdve a kiváló Kathy Bates is.
 
4. évad: Freak Show (2014-15)
 
 
Az American Horror Story legújabb felvonása, a jelenleg még csak az 5. epizódjánál tartó Freak Show újra a múltban, ezúttal 1952-ben játszódik. Az visszajelzések alapján az előző, szintén a múlt század derekán játszódó Zártosztályt, azaz a leghátborzongatóbb évadot is felülmúló sztori Amerika egyik legutolsó torzszülöttekből álló cirkuszának történetét meséli el. Ezt a hallatlanul sokféle és rémségesebbnél rémségesebb figurákból álló gyülekezetet (már-már természetes módon) az AHS-ben nyújtott alakításáért két éve Golden Globe-ot és Emmy-t is nyerő Jessica Lange alakította német emigráns Elsa irányítja. A megélhetésélt és a diszkrimináció ellen küzdő „szörnyek” életébe ott kapcsolódunk be, amikor a floridai Jupiter városkájánál csatlakozik hozzájuk az anyjuk meggyilkolásával vádolt sziámi ikerpár: az egy testen két fejjel és két szívvel osztozkodó Bette és Dot Tattler (Sarah Paulson bámulatos játékkal). Újra láthatjuk még az lassan elmaradhatatlan Evan Peterst, valamint Frances Conroyt, Deni O’Haret, és immáron Kathy Batest is. Az új szereplők listáját pedig ezúttal Michael Chiklis (Kemény zsaruk, Fantasztikus négyes), Wes Bentley (Amerikai szépség, A szellemlovas) és John Carroll Lynch (Zodiákus, Viharsziget) erősíti. Végezetül az pedig külön érdekesség, hogy a Zártosztályban már feltűnt Naomi Grossman nem egyszerűen visszatér, de ugyanazt a karaktert formálja meg ebben a szezonban is.

st ranger