Lépjen be a TV-zés világába!
2019. június 19. szerda 05:38

A tűzben edzett férfi

Man on Fire

színes, magyarul beszélő, amerikai-angol-mexikói akciókalandfilm, 2004., hossz: 146 perc

Mexikóvárosban könnyen talál munkát, aki beleunt az antiterrorista szolgálatba, nagy a kereslet a profi testőrök iránt. Creasy is ezért érkezik, egy iparmágnás alkalmazza, hogy vigyázzon a kislányára. A lány egy nagy barátot akar, a férfi csak a munkáját végzi. Ám, amikor védencét mégis elrabolják, Creasy egymaga indul a felkutatására...

Szerinted?

Te is boszzút állnál egy barátodért?

Igen Nem

Szereted?

IMDB: 7.7

Szereplők

 • Denzel Washington (Creasy)
 • Christopher Walken (Rayburn)
 • Mickey Rourke (Jordan)
 • Dakota Fanning (Pita)
 • Gero Camilo (Aurelio Sanchez)
 • Radha Mitchell (Lisa)
 • Gustavo Sánchez Parra (Daniel Sanchez)
 • Giancarlo Giannini (Manzano)
 • Jesús Ochoa (Fuentes)
 • Rachel Ticotin (Mariana)
 • Marc Anthony (Samuel)

Stáb

 • producer: Arnon Milchan, Lucas Foster, Tony Scott
 • író: A.J. Quinnell
 • rendező: Tony Scott
 • forgatókönyvíró: Brian Helgeland
 • operatőr: Paul Cameron
 • zene: Harry Gregson-Williams
 • vágó: Christian Wagner
 • látványtervező: Benjamín Fernández, Chris Seagers
 • jelmeztervező: Louise Frogley

Extrák

Info

Christopher Walken

Christopher Walken (Queens, New York, 1943. március 31. –) Oscar-díjas amerikai színész és színházi előadó. Az Oscar-díjat a A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978) című filmben alakított szerepéért kapta. Az eddigi filmes karrierje során igen termékeny volt, hiszen már több mint 100 filmben szerepelt, olyan nagy sikerű filmekben, mint az Annie Hall, Stephen King: A holtsáv, Batman visszatér, Tiszta románc, Ponyvaregény, Az Álmosvölgy legendája, Kapj el, ha tudsz. De nem csak filmekben jeleskedett. A Saturday Night Live gyakori vendég házigazdája volt, szerepelt Madonna és Fatboy Slim egy-egy videoklipjében, valamint színpadon eljátszotta Fülöp királyt Az oroszlán télenben és Jack Huntert a Tetovált rózsában.

Info

Dakota Fanning

Hannah Dakota Fanning (Conyers, Georgia, 1994. február 23. –) amerikai színésznő.
Dakota Fanning 1994. február 23-án született Georgia államban. Édesanyja Heather Joy, édesapja Steven J. Fanning. Édesanyja 27 éves volt lánya születésekor. Húga, Elle Fanning szintén a filmszakmából ismert.
Karrierje ötéves korában kezdődött, amikor szerepet kapott egy Tide (mosópor) reklámban, ahová több ezer jelentkezőből választották ki. Ezt több kisebb tévésorozatban történő vendégszerep követte, pl.: Jóbarátok, Kerge város, CSI, Vészhelyzet. A Vészhelyzetben egy leukémiás lányt játszott. Dakota saját bevallása szerint ez volt az egyik legkedvesebb szerepe, melyről így nyilatkozott: "I played a car accident victim who has leukemia. I got to wear a neck brace and nose tubes for the two days I worked.” – Egy leukémiást játszottam, aki egy autószerencsétlenség áldozata lett. A két nap alatt, amíg dolgoztam, egy nyakmerevítőt és orrtöméseket viseltem. Későbbi sikerei után a Taken (Harmadik típusú emberrablások) sci-fi sorozatban kapott főszerepet.

Filmes karrier[szerkesztés]
Valódi filmes karrierje a Nevem Sam (I am Sam) című filmmel kezdődött. A forgatás kezdetén Dakota mindössze hatéves volt. A film nemcsak elismerő kritikákat hozott neki, hanem nemzetközileg is elismert díjakat.
A sikerek után a család úgy döntött átköltöznek Los Angelesbe, hogy Dakota elindult karrierjét egyengessék. Később a Nevem Sam-beni alakításával, amiben egyébként egy olyan kislányt játszik (Lucy Diamond Dawson), akit el akarnak szakítani fogyatékos apjától (Sean Penn) négy díjat is nyert, köztük a Broadcast Film Critic Association Award-ot. Ezen a díjátadáson történt, hogy Dakota nem érte fel a mikrofont, ezért Orlando Bloom tartotta fel, hogy beszélni tudjon).
Mint ez már több hasonló, első filmszereppel történő berobbanás esetén lenni szokott, Dakota Fanning is sorban kapta az ajánlatokat a filmfőszerepekbe, melyekben más, ismert színészek oldalán kellett részt vennie.
2002-ben, hétévesen játszott a Csapdában (Trapped) című angol-német thrillerben, melynek a filmproducere Mimi Polk Gitlin így írta le Dakotát: „little miracle child” – csodagyermek –. Majd még ugyanebben az évben következett a Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) című romantikus vígjáték, és egy családi film, a Jancsi és Juliska (Hansel and Gretel) melyekben csak mellékszereplőként volt jelen.
2003-ban, immár nyolcévesen egy vígjátékban játszott Brittany Murphy (egy gyermeklelkű dada) oldalán, a Nagydumás kiscsajokban (Uptown Girls). Brittany Murphy így nyilatkozott Dakotáról: „Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben”. Ebben az évben játszott még a híres Dr. Seuss könyv, a Macska, Le A Kalappal! (The Cat in The Hat) megfilmesítésén. Ebben a filmben is több ismert személlyel dolgozhatott együtt, akik közül Mike Myers az alábbi mondattal fejezte ki hódolatát Dakota Fanning iránt: „Olyan aranyos, hogy az ember legszívesebben beleharapna az arcába, persze nem megsértve a bőrt, csupán kicsit rágcsálni…”.
A következő filmje a Mexikóvárosban játszódó Tűzben edzett férfi (Man on Fire), ahol Denzel Washingtonnal dolgozott együtt. Denzel Washington először szoros időbeosztása miatt nem akarta vállalni a szerepet, ám felesége mikor megtudta, hogy Dakota Fanning is játszik a filmben, rábeszélte Denzelt a szerepre, mert látni szerette volna a kis Dakotát munka közben.
2004 februárjában Dakota már a 10. születésnapját ünnepelte, és a rajongók, illetve a kritikusok némi csorbát véltek fölfedezni népszerűségén, melyet annak számlájára írtak, hogy kezd kinőni a gyerekszínész kategóriából.
Ám a 2005-ös év újabb sikereket hozott a kis színésznő számára, először a Bújócskával (Hide and Seek), melyben egy pszichikailag súlyosan sérült kislányt, Emily-t alakította Robert De Niro oldalán. Majd nyáron a H. G. Wells klasszikus regényén alapuló Világok harcában, Steven Spielberg szuperprodukciójában játszott főszerepet (Rachel) Tom Cruise oldalán (apja). A film a klasszikus 1898-as Wells regény modern világba való átültetése, mely egy család szemszögéből ismerteti a földönkívüliek mindent elsöprő támadását. Dakota saját bevallása szerint nagyon szeretett a Világok harcán dolgozni. Szerette Tom Cruise-t, akivel állítólag sokat játszott és beszélgetett a forgatásokon kívül is. Steven Spielberget pedig az egyik legnagyobb filmkészítőnek tartja és egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy igyekezett Spielberg minden mozdulatát megjegyezni, hátha valamikor még profitálhat a filmes legenda trükkjeiből.
Még ebben az évben következett a Dreamer: Inspired by a True Story című családi film, melyben Kurt Russell-lel játszott együtt. A filmet Magyarországon 2010 januárjában vetítette az egyik országos kereskedelmi csatorna. Az USA-ban szép sikereket ért el, amit a kritikusok kizárólag Dakota alakításának tulajdonítanak.
2006 tavaszán mutatják be a következő, Dakota főszereplésével készült filmet, a Malac a pácban-t (Charlotte's Web). Ez egy családi film, amely egy klasszikus történetet dolgoz fel. Majd szerződtették az Alice Csodaországban megfilmesítésére.
A nagy sikerű Twilight saga-ból készített film (Alkonyat) második részében (New Moon - Újhold) is szerepet kapott, ő alakítja Jane-t, az egyik vámpírt Robert Pattinson és Kristen Stewart oldalán, 2009-ben.

Imdb

Dakota Fanning

Hannah Dakota Fanning was born on the 23rd of February 1994, in Conyers, Georgia, USA, to Heather Joy (Arrington) and 'Steven Fanning (I)' (qv). Her mother played professional tennis, and her father, now an electronics salesman, played minor league baseball. She is of German, Irish, English, French, and Channel Islander descent. Before her debut into the cinematic world, Dakota did her own acting around her house. She was very active for her age, and often put a blanket under her shirt and pretended to be having a baby, using her younger sister, 'Elle Fanning' (qv), who is also an actress now, as the baby. Dakota went to a playhouse near her home, where the children that attended put on a play every week to show to their parents. But the people running the playhouse noticed that Dakota stood out, and advised her parents to take her to an agency. They believed that she was extremely talented. The Fanning family were advised to spend six weeks in Los Angeles, a long way from their home in Georgia. But there Dakota managed to get her first work; to star in a national Tide commercial. She was chosen out of many, many other children. The family then decided to move to Los Angeles permanently, for it looked like Dakota's career was looking very good. After they moved, Dakota signed with a professional agency, and soon won a role in the movie _Tomcats (2001)_ (qv). She then went onto a small project called _Father Xmas (2001)_ (qv) as Clairee. But Dakota's big break-through was yet to come. She auditioned for one of the main characters in _I Am Sam (2001)_ (qv), and the director and the rest of the crew were amazed by her extraordinary talent. Dakota was cast, and starred in the movie as Lucy Diamond Dawson, alongside major Hollywood stars 'Sean Penn (I)' (qv) and 'Michelle Pfeiffer' (qv). After _I Am Sam (2001)_ (qv) her talent was immediately recognized around the world. She went straight onto _Trapped (2002/I)_ (qv) as Abby Jennings, alongside 'Charlize Theron' (qv), then played the younger version of 'Reese Witherspoon' (qv) in 2002's _Sweet Home Alabama (2002)_ (qv) But Dakota still had two more movies to come in 2002. Firstly she got a huge role in Steven Spielberg's _"Taken" (2002)_ (qv), the mini-TV series, and narrated the ten whole episodes, as well as having a part. This was a little more challenging, as she was playing a troubled alien child, but she managed to do brilliantly. Her last movie for 2002 was the children's movie _Hansel & Gretel (2002)_ (qv) as Katie. 2003 was also a brilliant year for Dakota, as she starred in a number of exciting projects. Firstly, it was as Sally Walden in _Dr. Seuss' The Cat in the Hat (2003)_ (qv) with 'Mike Myers (I)' (qv), then she played Lorraine "Ray" Schleine, a bratty little girl, in the sweet comedy _Uptown Girls (2003)_ (qv) alongside 'Brittany Murphy (I)' (qv). She then voiced preschool Kim in _Kim Possible: A Sitch in Time (2003) (TV)_ (qv). In 2004, Dakota appeared in the violent thriller, _Man on Fire (2004)_ (qv), alongside 'Denzel Washington' (qv). Her reviews were excellent. First in 2005 was _Nine Lives (2005)_ (qv), as Maria, then the chilling _Hide and Seek (2005)_ (qv) alongside 'Robert De Niro' (qv). By now, she was the busiest child actress in Hollywood, with a resume to die for. Her younger sister, Mary Elle Fanning ('Elle Fanning' (qv)), had also been discovered a few years earlier. After _Hide and Seek (2005)_ (qv) came _War of the Worlds (2005)_ (qv), which was one of her major movies out of everything she'd worked in. Not only did it make her more popular, but she got to play the daughter of A-list Hollywood actor 'Tom Cruise' (qv). They had four very successful premieres; the first in Tokyo, Japan, the second in France, the third in London, England and the fourth in New York, USA. The reviews were outstanding, especially Dakota's. She then voiced Lilo in _Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch (2005) (V)_ (qv).

Info

Denzel Washington

Denzel Washington (Mount Vernon, New York, 1954. december 28. –) kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer.
Az érettségit követően újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de miután diplomázott, a színészet felé kacsintgatott és San Franciscóba ment az Amerikai Színház Konzervatóriumba. Egy év elteltével elhagyta az intézetet, hogy színészként próbáljon szerencsét. Kisugárzása és megjelenése révén nem okozott gondot, hogy televíziós produkciókban kapjon szerepeket. Első nagyvásznas fellépésén George Segal volt a partnere. A nyolcvanas években párhuzamosan dolgozott televízióban és vásznon. Majd hat évig játszotta az NBC sorozatában a St. Elsewhere-ben Dr. Chandler szerepét. Első Oscar-jelölését 1987-ben a Kiálts szabadságért! című filmért kapta, 1989-ben pedig megérdemelt Arany Glóbusz-t és Oscar-díjat nyert Az 54. hadtest című filmbeli alakításáért. A szökött rabszolga szerep után a kilencvenes években több nagy kasszasikerben vállalt szerepet: előbb a Pelikán Ügyirat (1993) című John Grisham adaptációban a visszatérő Julia Roberts mellett ügyvédet játszott, majd az Utolsó esélyben (1995) Gene Hackmannel egy tengeralattjáró irányításáért küzdöttek, végül a Bátrak igazságában (1996) Meg Ryan halála után nyomozott katonatisztként. Egyik legnagyobb alakítását 1992-ben a Malcolm X-ben nyújtotta. A kilencvenes években különösen szerencsésen válogatta szerepeit. 1993-ban eljátszotta a Philadelphia – Az érinthetetlen c. film egyik főszerepét: egy AIDS-es homoszexuálist képvisel ügyvédként egy munkaügyi diszkriminációs perben. A Jonathan Demme rendezte filmmel Tom Hanks megszerezte első Oscar-díját (ő alakította az AIDS-es homoszexuálist), de Washington alakítását is dicsérték a kritikusok.
A kilencvenes évek második felében elsősorban akciófilmekben és krimikben játszott kisebb (Letaszítva, Kék ördög, Sid 6.7) és nagyobb (A csontember, Szükségállapot) sikerrel. Emellett a Kinek a papné-ben (1996) Whitney Houstonnak segített rendbe szedni magánéletét, mint angyal, valamint az egykori bokszvilágbajnok Hurrikán életét vitte vászonra a Hurrikánban (1999). Utóbbiért Arany Glóbuszt kapott, de az Oscarról lemaradt. A film elég nagy botrányt kavart, mert máig nem derült ki, hogy az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt exvilágbajnok öklöző tényleg ártatlan-e, ahogy ő mondja, vagy valóban vannak a múltjának sötét foltjai.
Márkajegyének tekinthető, hogy gyakran alakít valós karaktereket: Rubin Cartert a Hurrikánban, Malcolm X-et a Malcolm X-ben, Herman Boone-t az Emlékezz a titánokra! című filmben. Megszállottságára jellemző, hogy a Hurrikán címszerepéért egy évig bokszedzéseket vett a tréner Terry Clybon-tól.
2000 után sem választott rossz szerepeket, hiszen a Kiképzés című filmben nyújtott alakításáért megkapta az Oscart és Golden Globe-ra is jelölték. Még az Oscar átvétele előtt tűnt fel a Végszükségben, amelyben elkeseredetten küzd fia életéért. Rendezőként is bemutatkozott; az Antwone Fisher történetéért a washingtoni filmkritikusok díjával jutalmazták, mint rendezőt. Aztán jött több krimi, úgymint az Időzavarban, A tűzben edzett férfi, A mandzsúriai jelölt, A belső ember és a Déjà vu.
2007-ben készült el az Amerikai gengszter, amiben egy drogbárót játszik, ellenfele Russell Crowe a filmben, aki megpróbálja elkapni őt. 2009-ben Walter Garber szerepében a Hajsza a föld alatt című filmben láthattuk viszont Washingtont, ellenfele a túszejtő John Travolta. 2010-ben az Éli könyve és a Száguldó bombában szerepelt. 2012-ben Golden Globe-díjra és Oscar-díjra jelölték a Kényszerleszállás című filmjéért, s ugyanebben az évben a Védhetetlennel is közönségsikert ért el, Ryan Reynoldsszal az oldalán. 2013-ban Mark Wahlberggel társult a 2 kaliberben, majd a Kiképzés után ismét Antoine Fuqua rendezővel dolgozott, először A védelmezőben, két évvel rá pedig A hét mesterlövész című western-remake-ben.

Imdb

Denzel Washington

Denzel Hayes Washington, Jr. was born on December 28, 1954 in Mount Vernon, New York. He is the middle of three children of a beautician mother, Lennis (Lowe), from Georgia, and a Pentecostal minister father, Denzel Washington, Sr., from Virginia. After graduating from high school, Denzel enrolled at Fordham University, intent on a career in journalism. However, he caught the acting bug while appearing in student drama productions and, upon graduation, he moved to San Francisco and enrolled at the American Conservatory Theater. He left A.C.T. after only one year to seek work as an actor. His first paid acting role was in a summer stock theater stage production in St. Mary's City, Maryland. The play was "Wings of the Morning", which is about the founding of the colony of Maryland (now the state of Maryland) and the early days of the Maryland colonial assembly (a legislative body). He played the part of a real historical character, Mathias Da Sousa, although much of the dialogue was created. Afterwards he began to pursue screen roles in earnest. With his acting versatility and powerful sexual presence, he had no difficulty finding work in numerous television productions. He made his first big screen appearance in _Carbon Copy (1981)_ (qv) with 'George Segal (I)' (qv). Through the 1980s, he worked in both movies and television and was chosen for the plum role of Dr. Philip Chandler in NBC's hit medical series _"St. Elsewhere" (1982)_ (qv), a role that he would play for six years. In 1989, his film career began to take precedence when he won the Oscar for Best Supporting Actor for his portrayal of Tripp, the runaway slave in 'Edward Zwick' (qv)'s powerful historical masterpiece _Glory (1989)_ (qv). Through the 1990s, Denzel co-starred in such big budget productions as _The Pelican Brief (1993)_ (qv), _Philadelphia (1993)_ (qv), _Crimson Tide (1995)_ (qv), _The Preacher's Wife (1996)_ (qv) and _Courage Under Fire (1996)_ (qv), a role for which he was paid $10 million. His work in critically-acclaimed films continued simultaneously, with roles in _Malcolm X (1992)_ (qv) and _The Hurricane (1999)_ (qv) garnering him Oscar nominations for Best Actor, before he finally won that statuette in 2002 for his lead role in _Training Day (2001)_ (qv). He continued to define his onscreen persona as the tough, no-nonsense hero through the 2000s in films like _Inside Man (2006)_ (qv), _The Book of Eli (2010)_ (qv), _The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)_ (qv) and _Safe House (2012)_ (qv). Cerebral and meticulous in his film work, he made his debut as a director with _Antwone Fisher (2002)_ (qv); he also directed _The Great Debaters (2007)_ (qv). During this time period, he also took on the role of producer for some of his films, including _The Book of Eli (2010)_ (qv) and _Safe House (2012)_ (qv). He lives in Los Angeles, California with his wife, 'Pauletta Washington' (qv), and their four children.

Info

Giancarlo Giannini

Giancarlo Giannini (born August 1, 1942) is an Italian actor, voice actor, director and screenwriter.[1] He won a Cannes Film Festival Award for Best Actor for his performance in Love and Anarchy (1973) and received an Academy Award for Best Actor nomination for his performance in Seven Beauties (1975).

Info

Marc Anthony

Marco Antonio Muñiz (Manhattan, New York, 1968. szeptember 16. –), közismert néven Marc Anthony, Puerto Ricó-i származású amerikai énekes, dalszerző, színész.
Legidősebb gyermeke, Ariana 1994-ben született akkori barátnőjétől, Debbie Rosado-tól.
2000. május 9-én feleségül vette Dayanara Torrest, akitől 2 fia született: Cristian Marcus Muñiz (2001. február 5.) és Ryan Adrian Muñiz (2003. augusztus 16.). 2004. június 5-én vette nőül 2. feleségét, Jennifer Lopez. 2008. február 22-én megszülettek ikrei, Max és Emme. A pár 2014-ben elvált.
2014. november 11-én vette nőül 3. feleségét, Shannon de Limát. 2017. február 13-án elvált.

Info

Mickey Rourke

Mickey Rourke (született Philip Andre Rourke, Schenectady, New York állam, 1952. szeptember 16.) Golden Globe-díjas amerikai színész. Fiatal korában bokszolt, majd az 1990-es évek elején, rövid profi ökölvívói évek után befejezte sportpályafutását.
Mickey Rourke Philip Andre Rourke néven született, Schenectadyben, New York államban. Részben ír, részben francia származású. Szülei Ann és idősebb Philip Andre Rourke.[1][2]
Családjával Florida államba költözött, ahol a Miami Beach Senior gimnáziumba járt. Játszott az iskolai baseballcsapatban, Skip Bertman edző irányításával. Gimnáziumi évei alatti színi tevékenysége nagyrészt ismeretlen. A fennmaradt adatok szerint, Rourke színjátszó órákra járt a legendás „Sztárok tanárához”, Jay W. Jensenhez, és legalább egy színdarabban fel is lépett. „P. Rourke”, aki a darab szereplistáján szerepel, viszont akár a nővére is lehetett Patricia Rourke, aki szintén a Miami Beach Senior gimnáziumba járt.
Rourke korai éveiben inkább a sportok iránt mutatott érdeklődést. Veszélyes környéken nevelkedett, ezért önvédelmi edzésekre járt a Miami Boys Clubba. Itt tanult meg bokszolni és indult el amatőr ökölvívói karrierje. 12 évesen megnyerte első bokszmeccsét, pehelysúlyban, a maga 53,5 kilójával (118 font). Első meccsein André Rourke néven indult.
Bokszedzéseit a híres 5th Street Gymben folytatta, Miami Beachben, majd csatlakozott a „Rendőr Atléta Liga” ökölvívó programhoz (Police Athletic League). 1969-ben Rourke, most már 63,5 kilósan (140 font), megküzdött a volt könnyűsúlyú világbajnokkal Luis Rodriguezszel, aki az első számú középsúlyú ökölvívó volt a világon, és a világbajnok Nino Benvenuti elleni meccsre Készült, de agyrázkódást szenvedett az edzőmérkőzésen.
1971-ben, a Floridai Golden Glovesben, újra agyrázkódást kapott egy meccsen. Orvosai azt tanácsolták, hogy legalább egy évet pihenjen, így átmenetileg megvált az ökölvívástól. 1964-től 1972-ig tartó amatőr pályafutását 20 győzelemmel (ebből 16 kiütés) és 6 vereséggel zárta. Négy alkalommal diszkvalifikálták, kétszer bírói döntéssel. Előfordult, hogy 12 egymást követő mérkőzésen első-menetes kiütést hajtott végre.
Amatőr ökölvívóként, jóban volt Tommy Torino profi ökölvívóval, így amikor, tíz év hollywoodi színészkedés után eldöntötte, hogy mint profi visszatér az ökölvíváshoz, ő promotálta valamennyi mérkőzését, s a volt profi ökölvívó, Freddie Roach edzette a Miami Beach-i 5th Street Gymben és az Outlaw Boxing Club Gymben, Los Angelesben. Profiként, debütáló meccsével még csak 250, de pályafutásának második éve végére már egymillió dollárt keresett. Megjelent a World Boxing Magazine címlapján, 1994 júniusában. Megmérkőzött a világbajnok James Toney-val, John David Jacksonnal, és Tommy Morrisonnal. 16 profi mérkőzést akart végigküzdeni, mielőtt indult volna a világbajnoki címért, azonban hét meccs után visszavonult, és soha sem kapott lehetőséget a hőn vágyott címmérkőzésre. Ökölvívói karrierje alatt komoly arcsérüléseket szenvedett, amelyek után, jó pár sebészi beavatkozással kellett rendbe hozzák az arcát.

Pályafutása[szerkesztés]
Rourke filmszínészi bemutatkozása egy kis szerep volt Steven Spielberg 1941 című filmjében. Annak ellenére, hogy a A test melege című film nem az első szerepe volt, a benne nyújtott alakítása - gyújtogatóként - kellően magára vonta a közfigyelmet, rövid jelenete ellenére.
Az 1980-as évek elején Rourke szerepet kapott Az étkezde című filmben, amely azóta kultuszfilmmé nőtte ki magát. A filmben még szerepet kapott Paul Reiser, Daniel Stern, Steve Guttenberg, Tim Daly és Kevin Bacon. Barry Levinson rendezte, aki az Esőember című filmjéről világhíres. A főszereplők többsége világsztár lett. Nemsokára Rourke-nak lehetősége adódott, hogy szerepeljen Francis Ford Coppola A kívülállók c. film folytatásaként forgatott Rablóhalban. Matt Dillon karakterének titokzatos bátyját alakítva, kiemelkedő teljesítménye kitűnt a filmben, amiben olyan kiváló tehetségek szerepeltek, mint Dennis Hopper, Vincent Spano, Diane Lane, Nicolas Cage, Chris Penn, Larry Fishburne és Tom Waits.
Rourke alakítása Az alvilág pápája című filmben Daryl Hannah és Eric Roberts oldalán fölkeltette a kritikusok figyelmét is. Míg a forgalomba hozatala idején a film nem váltotta be a producerek várakozásait; igazi csőd volt, később kisebb kultuszfilmmé nőtte ki magát. A színész Johnny Depp a „tökéletes mozinak” nevezte és az HBO Törtetők című tévésorozat is dicsérte. Rourke bevallotta, hogy ez a kedvenc filmje, ahogyan Hannah és Roberts is ezt tartják a karrierjük csúcspontjának.
A 80-as évek közepén, Rourke több filmben is főszerepet kapott. A Kim Basingerrel forgatott, az ellentmondásos szexualitás témájával foglalkozó kasszasiker, a 9 és 1/2 hét meghozta neki a szexszimbólum státuszát. Kiváló kritikákat kapott a Törzsvendégben, Henry Chinaski, alkoholista író alakításáért és hasonló dicséreteket az Michael Cimino rendezte A sárkány éve című filmért. A kritikusok megegyeznek abban, hogy legjobbat az 1987-es Angyalszívben nyújtotta. Ezt az Alan Parker-rendezte filmet sokan vitatták a szexjelenetei miatt.
Az 1980-as évek végén Rourke együttműködött David Bowie-val a Never Let Me Down című albumán. Ugyanebben az időben megírta első forgatókönyvét, A hallgatag bunyóst, ez a történet egy ökölvívóról szól, akit ő alakított a filmben. 1991-ben szerepelt a Harley Davidson és Marlboro Man akciófilmben, mint Harley Davidson motoros, akinek legjobb barátját, Marlborót, a Miami Vice-ból ismert filmcsillag, Don Johnson játszotta. Annak ellenére, hogy a film óriási bukás volt, később megtalálta a nézői körét. Rourke színészi karrierjét beárnyékolta a magánélete és a furcsa karrierdöntései. A rendezők, mint például Alan Parker, nehéznek találták a Rourke-kal való munkát. Parker állította, hogy „Mickey-vel dolgozni rémálom. Nagyon veszélyes a forgatáson, mivel soha sem tudod, mit fog tenni”. Állítólag jó pár kiváló fölkérésre nemet mondott, szerepet vállalt olyan „soft-core” felnőtt-témájú filmekben, mint a Vad orchideák, amelyek negatív hatással voltak színészi hírnevére.

Színészből ökölvívó[szerkesztés]
1991-ben, Rourke eldöntötte, hogy visszatér az ökölvíváshoz, mert úgy érezte, hogy a filmezés tönkreteszi és színészként nem becsülte magát. Profi ökölvívóként minden mérkőzését megnyerte a kisebb ellenfelek ellen (és egy mérkőzése döntetlen lett). Amellett, hogy nemzeti szinten nem nyújtott kimagasló teljesítményt, pár komoly sérülést szerzett, beleértve az orr-, lábujj-, bordatörést, a felhasadt nyelvet, és az összenyomott arccsontot. Ökölvívó karrierje alatt a Hells Angels-tag Chuck Zito volt az edzője.
Az ökölvívás szervezői állították, hogy Rourke túl koros ahhoz, hogy teljesíteni tudjon a legjobb küzdők ellen. Ö maga is bevallotta, hogy a szorítóba lépést egyfajta önértékelésnek tekintette: „Én csak ki akartam próbálni magamat fizikailag, amig még volt időm” (interjú Christopher Hearddel, The Gate). 1995-ben végleg visszavonult az ökölvívástól, és visszatért a színészethez.

1990-es évek: visszatérés a színészethez[szerkesztés]
1990-es évek elején, Quentin Tarantino felkínálta Rourke-nak Butch Coolidge szerepét a Ponyvaregényben. Rourke elutasította, és a szerepet utána Matt Dillonnak és Sylvester Stallonenak ajánlották, mielőtt Bruce Willis beleinvesztált a filmbe és megkapta a szerepet. Az ökölvívástól való visszavonulása után Rourke elvállalt szerényebb szerepeket pár 1990-es filmben, mint például John Grisham Az esőcsináló, Vincent Gallo Buffalo '66, avagy Megbokrosodott teendők, Steve Buscemi Állati kiképzés és Sylvester Stallone Get Carter filmében.
Igaz, hogy Rourke jelentős szerepet kapott a Terrence Malick-rendezte Az őrület határán című filmben, de végül Rourke az ő része a vágószoba hulladékgyűjtőjében végezte.[forrás?] Később ezt a kidobott filmet használta fel Woodie Allen a Sci-fi-szerzők Nemzetközi Szövetségének Philipp K. Dick díjával kitüntetett, de csúfosan megbukott Dream Sweat Sleep című felnőtt pszicho-horrorjában. A film érdekessége, hogy kizárólag mások által kidobott részekből vágta össze a rendező. Mickey mintegy huszonöt percet szerepel ebben a filmben, többnyire kimerevített vagy lassított képen, hangulati aláfestésként egy dramaturgiailag fontos disznóölés véres jelenetei helyett.[forrás?] Rourke szintén vállalt egy kisebb szerepet az Egy nehéz nap című filmben, amelyben egy alattomos rendőrt alakít. Egyik legérdekesebb szerepe az 1997-ben forgatott Nyerő párosban volt, ahol Jean-Claude Van Damme volt a partnere. Ez volt Rourke első nagy sikerű akciófilmes szerepe, amelyben ő alakította a fő negatív hőst. 1998-ban a Good side of a Battery című filmben viszont a pozitív főhős szerepét alakíthatta volna, de az addigra szétplasztikázott arca az alapvetően gyermekfilmnek készült mozi csúfos bukását okozta, mivel a kiskorú nézők nem találták eléggé ingergazdagnak az akkoriban bemutatott Batman hőseihez képest.

2000-es évek[szerkesztés]
2000-ben Rourke elvállalta egy drogkészítő szerepét Jonas Akerlund A por című filmjében, így megint Eric Robertsszel egy filmben játszhatott. 2001-ben a gonosz szerepét alakította Enrique Iglesias Hero című videoklipjében. Ebben látszott a fiatal színésznő, Jennifer Love Hewitt is. Első együttműködése Robert Rodriguez és Tony Scott rendezőkkel a Volt egyszer egy Mexikó és A tűzben edzett férfi voltak, ezekben kisebb szerepeket vállalt. Mindazonáltal a rendezőpáros következésképpen úgy döntött, hogy Rourke-ot válogatják be a következő filmjeikbe, de most már vezérkarakterként.
2005-ben sikerült visszakapaszkodnia Hollywood krémjébe (Marv) szerepével a Robert Rodríguez-rendezte Frank Miller képregény adaptációjában, a Sin Cityben. Rourke díjat kapott a Chicagói Filmkritikusok Egyesületétől (Chicago Film Critics Association), az IFTA-tól és az Online Filmkritikusok Társaságától (Online Film Critics Society) is, és szintén besöpörte az „Év embere” (Man of the Year) címet a Total Film magazintól. Rourke a Sin City után egy fejvadász mellékszerepét vállalta Tony Scott Domino című filmjében Keira Knightley oldalán.
Rourke Armand „feketerigó” Degas-t alakította Elmore Leonard Killshot adaptációjában, és Darrius Sayle szerepét az Alex Rider novella adaptációjában, Az első bevetésben. Szintén meg fog jelenni Ray Liotta oldalána a John McNaughton rendezte The Night Jobban, melyt éppen forgatnak, akárcsak ismét Marv szerepében a Sin City 2ben.
Mellesleg 2003-ban Rourke a hangját kölcsönözte Jericho figurájának a Driver című animációs játékban. Nemrég szintén megjelent egy 40 oldalas riportban Bryan Adams fotográfus által a Berlini Zoo Magazine-ban. A Rourke visszatéréséről a filmszerepekhez szóló cikkben, Mickey Rourke Emelkedése (Mickey Rourke Rising), Christopher Heard említést tesz olyan színészekről/zenészekről, mint Tupac Shakur Johnny Depp, Sean Penn és Brad Pitt, dicsérik Rourke munkásságát.
Annak ellenére, hogy egy időre visszavonult a színészettől, és hogy olyan filmekben vállalt szerepet, melyekre ma úgy tekint vissza mint kreativitásszegény darabokra (mint például a Harley Davidson és Marlboro Man), Rourke azt állítja „Minden, amin keresztül mentem, jobb és érdekesebb színészt faragott belőlem.” Rourke állítja, hogy „…a legjobb szerepem még vár rám.” (The Gate cikk).
Mickey aláírta a szerződést a The Informers című filmben egy erkölcstelen volt biztonsági őr szerepére, aki gyerekrablást tervez, azonban a filmet mégsem forgatták le, mert Rourke családja tiltakozott a szerep ellen.
Mickey szintén szerződött a A pankrátor című filmre, amely egy kiégett birkózóról szól. A szerepet eredetileg Nicolas Cage-nek ajánlották, de ő visszautasította ismeretlen okok miatt. Mickey elkezdett profi birkózás edzésekre járni, a forgatás közben megnyerte a National Convention of the Pancrator-emitators (Legjobb Imitátor) díját. 2009-ben Golden Globe-díjat kapott az alakításért, és Oscar-díjra is jelölték, azonban azt Sean Penn vihette haza.
2009 decemberében az 57 éves Rourke megkérte a 24 esztendős orosz barátnője, Elena Kuletskaya kezét, aki igent mondott. A pár februárban szeretett egymásba. Az esküvőt 2010 áprilisában tartották meg.

Eddigi együttműködései[szerkesztés]
Karrierje alatt Rourke olyan rendezőkkel dolgozott, mint: Steven Spielberg, Lawrence Kasdan, Francis Ford Coppola, Barry Levinson, Stuart Rosenberg, Nicolas Roeg, Michael Cimino, Adrian Lyne, Alan Parker, Mike Hodges, Barbet Schroeder, Walter Hill, Tsui Hark, Terrence Malick, Jonas Akerlund, Wong Kar Wai, Tony Scott, Robert Rodríguez és John Madden, akárcsak olyan színészekből lett rendezőkkel, mint: Sean Penn, Vincent Gallo és Steve Buscemi.

Politikai és vallási nézetei[szerkesztés]
Rourke politikai nézetei akkor kerültek előtérbe, amikor is azt állította, hogy az 1989-es Ferenc című filmért kapott fizetésének egy részét a Ír Köztársasági Hadseregnek (Provisional Irish Republican Army) adta.[3] Később visszavonta állítását, bár van egy IRA jelkép a jobb alkarjára tetoválva.[4] 2006-ban, Rourke kinyilvánította a republikánus párti elnök, George W. Bush támogatását. Rourke ír-francia eredetű amerikai családba született, és még máig hívő római katolikus.[5]

Imdb

Mickey Rourke

Mickey Rourke was born Phillip Andre Rourke, Jr. on September 16, 1952, in Schenectady, New York, the son of Annette (Cameron) and Phillip Andre Rourke. His father was of Irish and German descent, and his mother had French, Scottish, English, and German ancestry. When he was six years old, his parents divorced. A year later, his mother married Eugene Addis, a Miami Beach police officer, and moved to Miami Shores, Florida. After graduating from Horace Mann Junior High School, Rourke's family moved to a house located on 47th Street and Prairie Avenue in Miami Beach. In 1969 Rourke attended Miami Beach Senior High School, where he played second-string first baseman under coach Skip Berkman. He also acted in a school play, "The Serpent," directed by legendary "Teacher To The Stars" 'Jay W. Jensen' (qv). In 1971 he graduated from Miami Beach Senior High School, and after working for a short time as a bus boy at the famed Forge Restaurant on Miami Beach, Rourke moved back to New York to seek out a career in acting. Rourke's teenage years were more aimed toward sports more than acting. He took up self-defense training at the Boys Club of Miami. It was there he learned boxing skills and decided on an amateur career. At the age of 12, Rourke won his first boxing match as an 118-pound bantamweight, defeating Javier Villanueva. Some of his early matches were fought as Andre Rourke. He continued his boxing training at the famed 5th Street Gym in Miami Beach,soon joining the Police Athletic League boxing program. In 1969 Rourke, now weighing 140 pounds, sparred with former World Welterweight champion Luis Rodriguez. Rodriguez was the number one-rated middleweight boxer in the world and was training for his match with world champion 'Nino Benvenuti' (qv). Rourke claims to have received a concussion in this sparring match. In 1971, at the Florida Golden Gloves, Rourke received another concussion from a boxing match. Doctors told him to take a year off and rest. In 1972 Rourke knocked out Ron Robinson in 18 seconds and John Carver in 39 seconds. On Aug. 20, 1973, Rourke knocked out 'Sherman "Big Train"' Bergman' in 31 seconds. Shortly after, Rourke decided to retire from amateur boxing. From 1964 to 1973, Rourke compiled an amateur boxing record of 27 wins (17 by knockout) and 3 defeats. At one point, he reportedly scored 12 consecutive first-round knockouts. As an amateur, Rourke had been friendly with pro-boxer Tommy Torino. When Rourke decided to return to boxing as a professional in 1991, Torino promoted some of Rourke's fights. Rourke was trained by former pro-boxer 'Freddie Roach (I)' (qv) at Miami Beach's 5th Street Gym and the Outlaw Boxing Club Gym in Los Angeles. He made $250 for his pro debut, but by the end of his second year of boxing, he had earned a million dollars. In June 1994, Rourke appeared on the cover of World Boxing Magazine. He sparred with world champions 'James Toney (I)' (qv), 'John David Jackson' (qv), and 'Tommy Morrison (I)' (qv). Rourke wished to have 16 professional fights and then fight for a world title. However, he retired in 1994 after eight bouts and never got his desired title fight. His boxing career resulted in severe facial injuries that required a number of operations to repair his damaged face. Rourke went back to acting but worked in relative obscurity until he won a Golden Globe Award for his role as Randy "The Ram" Robinson in _The Wrestler (2008)_ (qv). He was nominated for Best Actor, as well, but lost.

Info

Rachel Ticotin

Rachel Ticotin (born November 1, 1958) is an American film and television actress. She has appeared in films such as Fort Apache, The Bronx; Total Recall, Falling Down, and Con Air. She has appeared in the NBC legal drama Law & Order: Los Angeles as Lt. Arleen Gonzales, and guest starred in the "Warriors" episode of Blue Bloods in 2013 (season 3, episode 15), appearing as "Carmen Castillo".

Imdb

Rachel Ticotin

One tough cookie who can definitely hold her own next to the boys on film and TV, lovely, dark-haired Rachel Ticotin has stepped up to the plate many times in strong-armed femme roles, playing everything from cops and bodyguards to military corporals. Born and raised in the Bronx, she learned the fine art of discipline at a young age with ballet training at age 8. She made her first stage appearance at age 10 as a Siamese princess in a production of "The King and I" at NYC's City Center Theatre. At age twelve she joined the Ballet Hispanico of New York and went on to work with such famed choreographers as 'Alvin Ailey' (qv), 'Geoffrey Holder' (qv) and 'Anna Sokolow' (qv). She made her film debut at age 20 in a bit role as a gypsy dancer in the _King of the Gypsies (1978)_ (qv) starring 'Eric Roberts (I)' (qv). She gained valuable experience in off-Broadway shows and on the other side of the camera as a production assistant for such films as _The Wanderers (1979)_ (qv), _Dressed to Kill (1980)_ (qv) and _Raging Bull (1980)_ (qv). Rachel earned her big break after being handed the top female role opposite 'Paul Newman (I)' (qv) and 'Edward Asner' (qv) in the brutal police film _Fort Apache the Bronx (1981)_ (qv). Television became a viable forum with the TV pilot _For Love and Honor (1983) (TV)_ (qv) as Corporal Grace Pavlik. The pilot introduced her to up-and-coming actor 'David Caruso (I)' (qv). They married later that year. Rachel went on to appear in the short-lived series version of _"For Love and Honor" (1983)_ (qv) without Caruso. Other television projects included assertive roles in _Prison Stories: Women on the Inside (1991) (TV)_ (qv), _Aftershock: Earthquake in New York (1999) (TV)_ (qv) and _Warden of Red Rock (2001) (TV)_ (qv). On the big screen she played tough in _Critical Condition (1987)_ (qv), _Where the Day Takes You (1991)_ (qv), and _Falling Down (1993)_ (qv). Her best known role is probably the 'Arnold Schwarzenegger' (qv) sci-fi blockbuster _Total Recall (1990)_ (qv) in which the athletic Rachel has a memorable fisticuffs scene with 'Sharon Stone (I)' (qv). In 1997, Rachel earned an ALMA award for her role as a prison guard in _Con Air (1997)_ (qv). Divorced from Caruso after six years in 1989, she later met actor 'Peter Strauss (I)' (qv) on the set of the TV movie _Thicker Than Blood: The Larry McLinden Story (1994) (TV)_ (qv). They married in 1998. In series drama she joined the cast of _"Ohara" (1987)_ (qv) as a U.S. attorney and played detective in the police drama _"Crime & Punishment" (1993)_ (qv). Although she has yet to hit the very top rungs of stardom, Rachel is a proven talent. Alluring as well as enduring, her latest work in the popular films _Something's Gotta Give (2003)_ (qv) starring 'Jack Nicholson (I)' (qv) and Oscar-nominated 'Diane Keaton' (qv), _Man on Fire (2004)_ (qv) with 'Denzel Washington' (qv) and the recent _The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)_ (qv), not to mention the critically acclaimed bi-cultural series _"American Family" (2002)_ (qv), is proof of the pudding.